Solar-tèrmica, la nova generació

L’Ordenança Solar-Tèrmica (OST) de Barcelona va ser aprovada i publicada el juliol de 1999, si bé no va entrar en vigor fins al cap d’un any, a l’agost de 2000. L’Ordenança ha estat revisada a posteriori. El nou text va ser aprovat el 24 de febrer de 2006, i ara incorpora diversos canvis a fi d’afavorir la implantació de l’energia solar tèrmica a la ciutat. Al maig de 2011, aprofitant la modificació de l’Ordenança de Medi Ambient es va decidir ampliar la regulació dels usos de l’energia solar, incorporant l’obligatorietat d’incloure l’energia fotovoltaica per a producció d’energia elèctrica en el disseny dels edificis nous o Solar-tèrmica Estat de funcionamentrehabilitats. Respecte el DB HE5 del CTE, s’ampliaven el tipus d’usos dels edificis i es reduïen els mínims de superfície construïda que implicaven l’obligatorietat d’instal·lar solar fotovoltaica. No hi va haver, però, modificacions de gran calat en la part relativa a l’energia solar tèrmica, llevat de la inclusió del procediment telemàtic com a prioritat en el procés de tramitació administrativa.

Tot i això com sol passar no n’hi ha hagut una política de conscienciació d’acompanyament i s’ha percebut com una obligatorietat o tràmit administratiu, tant per els promotors, projectistes, i usuaris finals. No s’ha percebut l’energia Solar-Tèrmica com l’oportunitat real que això podria comportar, tant d’estalvi com d’apoderament, i autogestió, respecte de les grans companyies energètiques. Tant es així que moltes instal·lacions s’abandonaven a la seva sort, per mala praxi constructiva o de projecte, una vegada posades en marxa, el handicap principal d’aquestes instal·lacions, la sobre-temperatura, actuava sobre la instal·lació i amb el sobreescalfament de l’estiu es feien malbé.

Això a partir d’ara deixarà de ser el problema principal, amb un nova generació de col·lectors solars-tèrmics, equipats amb  el sistema Therm Protect. Amb els panells convencionals, quant a l’estiu l’oferta solar disponible, supera la demanda, es produeix vapor d’aigua, i un estres tèrmic que redueix la vida útil dels components del sistema. Els nous col·lectors incorporen un nou material en l’absorbidor, el diòxid de vanadi. Aquest component dissipa la temperatura de manera natural, una vegada arribat als 75ºC, canviant les seves propietats òptiques i augmentant la seva radiació, reduint la temperatura d’estancament. L’avantatge principal es que la instal·lació s’auto-protegeix sense elements addicionals, ni buidats.

Paral·lelament existeixen subvencions per a l’eficiència energètica i la rehabilitació, a Barcelona, tant per actuacions en sistemes passius, com per els sistemes actius, que incloent l’energia solar-tèrmica, per totes aquelles actuacions que impliquin la reducció de consum energètic mitjançant la producció d’energia amb fonts renovables, amb subvenció de fins a un 60%.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.