Hotel Pulitzer

Rehabilitació amb buidat interior, carrer Bergara 8 de Barcelona.

Vaig tenir l’oportunitat de col·laborar professionalment, en el control d’execució material de l’estructura metèl·lica, durant l’intervenció de rehabilitació amb buidat de l’edifici mantenint la façana amb estintolament des de l’interior amb torre auxiliar. Es sustenta la façana amb barres d’estabilització entre cotes de sostres, per a permetre la posterior construcció de la nova estructura, amb perfils d’acer laminat soldats, ancorats al mur de façana amb xapes cargolades amb tacs químics. L’estructura auxiliar actua fins que la substitueixen els ancoratges dels nous sostres, estabilitzant definitivament el mur.

La solució de l’estintolament amb estructura auxiliar des de l’interior va ser possible per que no es preveia la construcció de plantes soterrani en el projecte de rehabilitació, ja que aquest espai estava ocupat per l’antiga Avinguda de la Llum. Aquesta tècnica d’estintolament requereix un estudi previ acurat, adaptat a la configuració de la noves instal·lacions.

Tot el projecte està basat en sistemes modulars de bigues i pilars d’acer i els sostres es munten amb xapa col·laborant, el que permet molta agilitat i escurçament del temps d’execució material. Aquesta tipologia compositiva permet un alt grau de flexibilitat necessària per l’adaptabilitat de les diferents fases constructives.

Les obres finalitzen a l’any 2004 amb 2.978 m2 construïts. La zona de dormitoris inclou 91 habitacions, algunes adpatades per a discapacitats, amb una decoració d’estil avantguardista. Cal destacar la terrassa de l’últim pis, amb solàrium i bones vistes, bar, restaurant i cuina mediterrani amb un cert toc oriental. Tot l’interior ha estat pensat per aprofitar al màxim la llum natural. A la decoració interior predomina el blanc i negre i els materials nobles.

Feu la vostra consulta

Avinguda de la Llum.

Virtualment sota mateix de l’edifici, es troba l’antiga Avinguda de la Llum, primera galeria comercial subterrània d’Europa, que va funcionar del 1940 fins al 1990.  La seva situació es troba en el subsòl del Carrer Pelai i part del Carrer Bergara.

El 1949, l’ajuntament la va declar d’interès turístic. Posteriorment a mitjans dels anys seixanta es va anar degradant per les humitats del sostre i la falta de ventilació, que començaren a convertir-se en un problema. Els primers establiments luxosos van sent substituïts per botigues més populars i bars.

Durant els anys vuitanta es van presentar diversos projectes per salvar l’Avinguda, però cap va reeixir. Es van anant endarrerint els projectes fins que les olimpíades eren a tocar, i es va decidir tapiar la part central del passadís per evitar l’accés, sent el tancament definitiu de l’Avinguda.

Actualment part del passadís subterrani de l’Avinguda de la Llum és ocupat per la marca de cosmètics Sephora, que pertany al centre comercial El Triangle. La resta pertanyent als FGC, ha quedat tapiat com una estació fantasma, on queda el cinema Avenida de la Luz i el saló recreatiu.

Aquesta es una immortalització de l’Avinguda de la Llum, fragment de la película Bilbao 1978, Bigas Luna:

En aquest videoclip Loquillo es passeja per la galeria, interactua i contempla els aparadors, reflectint l’ambient de l’epoca. Avenida de la Luz 1984, Loquillo y Trogloditas:

    Accepto la Política de privacitat