L’Ajuntament de Barcelona engegarà una comercializadora pública d’energia elèctrica renovable. Es posarà en marxa el proper mes de juliol per satisfer tot el consum de l’Ajuntament, i s’obrirà a la ciutadania a principis de l’any 2019. Barcelona Energia neix sobre la base de l’empresa pública Tractament i Selecció de Residus SA (Tersa), que afegirà a la seva activitat actual de valorització energètica de residus, la de comercialització d’energia. En una primera fase, només podrà donar servei a unes 20.000 llars, xifra que correspon al 20% del volum de negoci que les empreses públiques poden subministrar a particulars, d’acord amb la llei.
L’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana (3,2 milions d’habitants) potenciaran un canvi de model energètic basat en l’estalvi, eficiència energètica, energies renovables, i la la generació distribuïda, per a l’apoderament de les persones, i en la lluita contra la pobresa energètica, tal i com serà la transformació global, des d’un sistema monopolitzat pels combustibles fòssils, a un d’accés universal a les energies renovables disponibles a qualsevol punt del planeta, creant xarxes intel∙ligents de distribució d’energia verda.
Barcelona Energia es proposa, no solament fomentar que la ciutadania generi energia, sinó que a més vol garantir la compra dels excedents de les instal·lacions, fomentant l’autoconsum fotovoltàic amb balanç net zero. L’autoconsum amb balanç net zero, permet abocar a la xarxa elèctrica l’excés d’energia produït per un sistema d’autoconsum amb la finalitat de poder fer ús d’aquest excés a un altre moment. D’aquesta manera, quan la demanda sigui superior a la producció del sistema d’autoconsum, el consumidor podrà utilitzar energia de la xarxa elèctrica. En el cas de la normativa a l’estat, el 9 d’octubre de 2015, el Consell de Ministres va aprovar el RD 900/2015, que regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum. Més conegut, com el reial decret contra l’autoconsum que inclou “l’impost al sol”.
Encara i així, el Tribunal Constitucional va anul·lar la prohibició de l’autoconsum elèctric en comunitats de veïns recollida en aquest reial decret 900/2015 que va aprovar el govern del Partit Popular. En una sentència amb data 25 de maig de 2017, el TC anul·la per inconstitucional l’article 4.3 que estableix que “en cap cas un generador es podrà connectar a la xarxa interior de diversos consumidors” a petició de la Generalitat de Catalunya que va portar davant l’alt tribunal el reial decret, en entendre que envaïa les seves competències.